Coach Roland Burn-out, stress, werkstress, advies, interim management

Wie is Roland

Alle landen van de wereld. Ik kende ze wel uit mijn hoofd. Daar wilde ik over vertellen als onderwijzer. Aardrijkskundeleraar! Dat wilde ik graag worden, maar ik werd uitgeloot.

Toen koos ik voor microbiologisch analist op een laboratorium in Delft. Ik kende het klappen van de zweep op de werkvloer; de werkdruk en de daarbij behorende stress.


Wellicht mede door mijn leidinggevende capaciteiten binnen het leger en de begeleiding die ik gaf aan mijn collega's op het lab, kreeg ik de kans door te groeien tot hoofdanalist. Hiervoor moest ik wel mijn oude vak als analist loslaten; ik ging verder als manager.

 

In de tussentijd leerde ik Yvonne kennen, mijn huidige vrouw. Samen reisden we de wereld rond: met de camper door Nieuw Zeeland, met de tent en 4WD door Australië, met de tent door Zuid Afrika en Namibië, rugzakkend door Thailand, in de oerwouden van Belize en Costa Rica, het Amazonegebied van Brazilië, de Antillen. Hoe avontuurlijker, hoe beter.

 

Na een reorganisatie bij het laboratorium in Delft was voor mij de baan die ik ambieerde, niet meer beschikbaar. Mijn carrière lag duidelijk ergens anders.

Bij het Martini Ziekenhuis in Groningen solliciteerde ik op de functie van Manager Beeldvormende Technieken en werd aangenomen.Hier kreeg ik ook de gelegenheid om te studeren en na een opleiding Zorgmanagement kon ik mij vastbijten in verschillende aandachtsgebieden met als kers op de taart, als je dat tenminste zo mag noemen, de oncologie.

Op mijn 59e begon het te kriebelen en ben ik gaan solliciteren. Dat ging vrij succesvol en ik kwam medio 2015 terecht bij het Medisch Spectrum Twente (Enschede).  

Met 8 verschillende specialismen was het druk maar wel heel divers.  

 
Toen mijn 8 afdelingen werden uitgebreid naar 12 was het te veel. Ik kon het niet meer aan het voelde als falen. Dat was een tegenvaller: ik, die van pantserplaten was opgetrokken en alles aankon, zat thuis met een burn-out.

 

Van de praktijkondersteuner Huisarts kreeg ik begeleiding in het terugvinden van mijn energie en vooral in het terugvinden van mijzelf.

Samen met Yvonne heb ik besloten dat het roer om moest. Er moest iets veranderen: de vaste baan ging op de schop, het huis verkocht en dit geld opzij gezet voor de bouw van een huis op Bonaire voor 'later'.  

 

Ik wilde iets gaan doen waar ik weer energie van kreeg:  ‘werken met mensen. ‘ Ik heb met honderden mensen te maken gehad, maar ook met even zoveel karakters, wensen, behoeften en sterke en minder sterke persoonlijkheden; ieder mens is immers uniek.

 

Ik wil mensen helpen voorkomen dat zij te maken krijgen met werkstress en diegenen die hier al midden in zitten of zelfs al met een burn-out thuis zitten, begeleiden terug naar henzelf.


Daarnaast wil ik  ook bedrijven ondersteunen/adviseren bij het tegengaan van werkstress en voorkomen van burn-out van medewerkers.